Anunt

Collapse
No announcement yet.

Bruno WaterChiller - phase change build

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Bruno WaterChiller - phase change build

  In cele ce urmeaza o sa va prezint executia unui Bench waterchiller , practic vorbim de o unitate cu schimbare de stare ( phase change) , aceasta va putea raci "apa" in schimbatorul de caldura (HX- heat exchange) la temperaturi mult negative , evident "apa" o sa fie alcool cu o puritate de 90% + pentru a evita inghetarea lichidului in HX ce poate aduce daune considerabile unitatii!
  pe scurt waterchilleru are la baza un compresor refrigerant de tip rotativ orizontal produs de L´unit Hermetique -Tecumseh HGA2426Z cu design pentru R404a refrigerant , deci vorbim de un frezzer LBP ( low back pressure) .
  Unitatea are ca target configuratii multi card , asa ca am optat pentru un HX cu 30 placi pentru o restrictie cat mai redusa ,dar si suprafata de racire cat mai mare , acest lucru atrage dupa sine temperaturi mai stabile in configuratii multi card in defavoarea "the lowerest temp" folosind configuratii ce include doar un gpu sau un cpu!

  unitatea va functiona in marja -15 to -25 ( TEMP HX) in functie de consumatori( incarcare load) , ambient .etc

  o parte din componente nu le am , astept cele 2 pompe Eheim si alte componente necesare pentru a sti exact cat de mare va fi baseplate-ul , deci "specificatiile" exacte le voi updata cand o sa am toate componentele la un loc

  astazi mi-am facut timp si am brazuit HX-ul impreuna cu TEV-ul danfoss , dar si porturile ( IN -OUT)loop-ului de apa din sectiunea secundara a HX-ului , sectiunea primara a HX-ului include valva danfoss ( IN port) si portul OUT al hx-ului catre suction line .
  lipirea porturilor HX s-a efectuat cu Ag55% rod , deci cupru-inox = CuAG55% , cupru-cupru joint = CuAg5% ca autogen folosesc oxy-propan setup!

  am facut conexiuniile electrice la compresor , ceea ce este de mentionat compresorul foloseste legatura CSR (capacitor start and run), foloseste atat start cat si run capacitor in paralel comandat prin releu , de altfel compresorul are external thermal/overload protector Klixon MRA.

  specificatii:

  compresor rotary : Lúnit Hermetique -Tecumseh HGA 2426Z , 10cc, R404a
  condensor : Lúnite Hermetique 1,9kw , 300 mm fan blade , EMI fan motor
  TEV : Thermostatic Expansion Valve Danfoss TS2 + 01 nozzle
  HX: Harle 30 platte

  discharge:
  - 8mm copper pipe
  - Ranco DWK77 cut -off switch protection
  liquid line:
  -6mm copper pipe
  -1x schrader ventil
  -filter dryer : Emerson ALCO Hermtic Liquid Line Filter Dryer FDB-052
  -sight glas : Emerson ALCO
  suction line:
  -1 x schrader ventil
  -10mm copper pipe

  Ako digital control regler, digital thermometer with PT1000 sensor , digital on/off function
  baseplate : Multiplex 60cm x 50cm with 4 gumy legs(35mm diam x 20mm )
  refrigerant : R404a

  cateva poze

  Last edited by nachtfalke; 9th October 2016, 17:55.

 • #2
  Hahaha. Chiller in progress...

  Comment


  • #3
   Lucrare serioasa, spor la treaba pentru nachtfalke si sa iti ajunga cu bine.

   Comment


   • #4
    Multumesc. Astept sa pui si niste rezultate cu al tau.
    Ma bucur ca ai revenit in peisajul OC.

    Comment


    • #5
     Pompele sunt in drum spre Nachtfalke. Il las pe el sa puna poze

     Comment


     • #6
      Pompele sunt la mine de ceva vreme , si evident exista progres in constructia acestui chiller ..eu sper ca la sfarsitul lunii in curs sa fie gata de expediat catre propietar!

      ca tot veni vorba de pompe ......well nu a fost decizia mea , pompele au fost alese de catre Bruno si este virba de varfurile de gama EHEIM 1262 ( see pics) , parerea mea este ca una era arhi suficienta pentru orice tip de activitate OC ( single , 2-3-4 way multicard) insa ca sa fie multumit "piticul" Bruno a vrut 2 in configuratie push-pull deja overkill cu posibilitatea de a opri una din pompe in functie de necesitati , performanta , restrictii etc..

      avand pompele aici , am calculat dimensiunea plate-ului in functie de toate componentele voluminoase , eu sunt adeptul constructiilor compacte deci si aceasta va avea parte de o constructie compacta , cutia electrica ce detine panoul de comanda va fi suspendata in 2 tije M10 deasupra compresorului ( care este rotativ orizontal) pentru a face spatiu si unui potential rezervor vertical!

      in final am ajuns la concluzia ca o dimensiune de 60cm x 50cm este perfecta , am montat componentele voluminoase deja pe baseplate , pompele nu sunt prinse permanent probabil amplasarea lor din pozele de mai jos nu va fi exacta ! si oricum astept atat furtun cat si adaptoarele necesare montarii fitingurilor G1/4
      in zilele urmatoare o sa inchid unitatea prin brass si executata instalatia
      in linia lichidului folosesc un filtru molecular Alco cu ochi de verificare si incarcare propice a refrigerantului in sistem in functie de load!, de altfel pozitionarea lui va fi verticala ca sa castig spatiu pentru loop-ul de apa!

      Comment


      • #7
       e din ce in ce mai aproape. Treaba cu pompele am sa o testez la momentul potrivit. Daca 2 sunt overkill, am sa folosesc numai una. Insa am de gand sa testez niste configuratii mai speciale, asa ca ramane sa vedem cum se comporta atunci.

       Comment


       • #8
        Originally posted by Bruno View Post
        e din ce in ce mai aproape. Treaba cu pompele am sa o testez la momentul potrivit. Daca 2 sunt overkill, am sa folosesc numai una. Insa am de gand sa testez niste configuratii mai speciale, asa ca ramane sa vedem cum se comporta atunci.
        da , foarte aproape de un charge si frosty pic

        - unitatea este complet inchisa ermetic , in momentul de fata este incarcata cu N2 gas( nitrogen/azot) pana la 18 bari! va sta cateva zile ca sa fie atestata leack free!
        - pentru conexiuni 1/4 flare( filtru + sight glass, saefty device) , iar la TEV( thermostatic expansion valve) 5/8 flare am folosit flaring tool pentru a realiza mufarea conica! fiecare piulita interior conic este asigurata cu Loctite 243 threadlocker!
        - TEV-ul are introdusa o duza de 01 , eu folosesc orificiu 01 in toate buildurile mele , specific lui R404a/R507 este capabila de 1,6KW atat la range N cat si B a TEV-ului , in cazul de fata avem un TEV range N
        The rated capacity is based on:
        Evaporating temperature te = +5°C for range N (–40 - 10°C) and te = –30°C for range B (–60 - –20°C)
        Condensing temperature tc = +32°C
        Refrigerant temperature ahead of valve tl = +28°C


        Comment


        • #9
         Superb!

         Comment


         • #10
          evacuat pana la 180 microns ,first charge, frosty pic          Comment


          • #11
           Supercalitate la executie, frumos.
           Probabil va fi si silentios.

           Comment


           • #12
            Salut chillerul este in stadiul final de anul trecut insa niste probleme de sanatate m-a impiedicat sa-l trimit la destinatar mai devreme , pachetul este pregatit si va pleca duminica spre Bruno!

            pompele sunt overkill sunt profund impresionat de performanta lor , una era arhisuficient pt acest setup insa Bruno a dorit 2 bucati cu posibilitatea de comanda independenta! P1 si P2 ., la -50 reglerul AKO decupleaza compressorul , de altfel daca se opteaza pentru un rezervor cu o capacitate de cel putin 1L , unitatea este reglabila pana la -50*C.


            Comment


            • #13
             multumesc mult. am sa pun si eu poze la prima utilizare

             Comment


             • #14
              Chiller-ul a ajuns la mine. Imediat cum am putin timp, il despachetez si ii dau o cheie

              Comment

              Working...
              X